İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 20 yıldır Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali 28. kez perdelerini açıyor. 22 Ekim - 19 Kasım tarihleri arasında, Mehmet Birkiye küratörlüğünde izleyiciyle buluşacak festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 19 tiyatro, performans ve dans gösterisine ev sahipliği yapıyor.

Festival programında, günümüz tiyatrosuna yeni soluklar getirecek yerli yapımlardan bir seçkiye yer veriliyor. Şahika Tekand, Ebru Nihan Celkan, Yiğit Sertdemir, Özen Yula, Levent Tülek, Kerem Kurdoğlu, Tuğçe Tuna, Engin Hepileri, Nagehan Gürkan, Elif Temuçin, Halil Babür, Güray Dinçol, Ümit Erlim, Başak, Kıvılcım Ertanoğlu, Michael Önder ve Selin Şenköken'in imzasını taşıyan yapımlar, festivalde prömiyer yaparak izleyicilerin beğenisine sunulacak. Ayrıca, bu yıl festivalde Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ile İKSV Genç Sanatçı Fonu tarafından desteklenen üç yeni yerli oyun sahneleniyor.

Bu yıl, festivalin izleyicilere ulaşacağı 11 farklı mekân arasında Alan Kadıköy, Arter Karbon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, DasDas, Erdem Otopark, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Metrohan, Hope Alkazar, Maximum UNIQ Hall, Üsküdar Tekel Sahnesi ve Zorlu PSM gibi İstanbul’un iki yakasındaki önemli kültür merkezleri bulunuyor. Dünyadan çarpıcı eserlerin de yer aldığı festivalde sahnelenecek 5 uluslararası yapımı sizler için derledik.


Utsushi

Festivalin sürprizlerinden biri olan "Utsushi", Japonya’nın kültürel mirasının önemli bir parçası olan butoh dansının çarpıcı bir örneği. Sahnede dans eden altı beyaz figür, yalnızca etkileyici bir görsel sunmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlığa dair mutluluk, üzüntü, acı ve umutla dolu incelikli bir hikâye anlatıyor. 1980’lerde butoh dansını Avrupa’ya tanıtan ve mart ayında vefat eden Ushio Amagatsu’nun 45 yıllık sanatını yansıtan retrospektif, aynı zamanda yeni bir eser niteliğinde. Sankai Juku topluluğu, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı vesilesiyle ilk kez ülkemize gelerek 24 ve 25 Ekim’de Zorlu PSM’de sahne alacak. Gösteri, Elektromak Büro Makineleri San. ve Tic. A.Ş.’nin eş sponsorluğu, Zorlu PSM’nin mekân sponsorluğu ve Japan Foundation’ın iş birliğiyle gerçekleştirilecek.



Hekabe, Hekabe Değil

Avignon Festivali Artistik Direktörü Tiago Rodrigues, gerçekle kurguyu, kişisel ile politik olanı birleştirerek sanatı hayatın içine katıyor. Yaşanmış bir olaydan esinlenen "Hekabe, Hekabe Değil", geçmişten günümüze uzanan hikâyesinde, otizmli oğlu olan bir annenin adalet arayışını konu ediniyor. Başroldeki Elsa Lepoivre ile Comédie-Française’in deneyimli oyuncuları, karakterlerine büyük bir inandırıcılıkla hayat veriyor. Institut français İstanbul ve İBB Şehir Tiyatroları iş birliğiyle ENKA Vakfı sponsorluğunda sahnelenecek oyun, 2 ve 3 Kasım’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyicilerini bekliyor.



Hamlet

Shakespeare’in ölümlülük, yozlaşma ve intikam temalı başyapıtı "Hamlet", ünlü yönetmen Declan Donnellan’ın yorumu ve Nick Ormerod’un sade ama etkileyici sahne tasarımıyla yeniden canlanıyor. 165 yıllık Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun usta oyuncuları, bu klasik hikâyeye yeni bir soluk getiriyor. The Guardian’ın “Her projeleri büyük olay” diye övdüğü topluluk, güçlü sahnelemeleriyle tanınıyor. Edinburgh, Avignon ve Salzburg gibi prestijli festivallerde oyunlar sahneleyen, dört Olivier ödüllü ve Venedik Bienali Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Donnellan’ın yönettiği "Hamlet", 7 ve 8 Kasım’da DasDas’ta sahnelenecek.



Macbeth

Ödüllü yönetmen Nikita Milivojević, özgün Shakespeare yorumları ve kışkırtıcı rejileriyle tanınıyor. Sırbistan Shakespeare Festivali için sahnelediği "Macbeth", zamansız ve çağdaş bir dünyayı incelikle şekillendiriyor. 30 yılı aşkın kariyerinde pek çok ödüle layık görülen Milivojević, aynı zamanda Uluslararası Belgrad Tiyatro Festivali ve Sırbistan Shakespeare Festivali’nin kurucu direktörü. Klasik eserlere getirdiği cesur yorumlarıyla tanınan Milivojević, Shakespeare’in V. Henry oyununu Globe Tiyatrosu’nda yönetti ve Atina’da sahnelediği Suç ve Ceza, yılın kültür olayı olarak anıldı. Sırbistan Ulusal Tiyatrosu tarafından sahnelenen "Macbeth", 12 ve 13 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda izleyiciyle buluşacak. 



III. Richard

Çağımızın önde gelen yönetmenlerinden Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, 10 yıl aradan sonra İstanbul Tiyatro Festivali’ne “III. Richard” ile geri dönüyor. Daha önce Nora Bir Bebek Evi, Hamlet ve Bir Halk Düşmanı yapımlarıyla festival takipçilerini etkileyen topluluk, bu kez Lars Eidinger’in başrolde olduğu III. Richard ile sahnede olacak. 2012’de Hamlet performansıyla hatırlanan Eidinger, III. Richard’da karanlık ve etkileyici bir performans sergiliyor. Gösteri, 18 ve 19 Kasım tarihlerinde Zorlu PSM’de, Mey|Diageo’nun katkıları ve Zorlu PSM’nin mekân sponsorluğu desteği ile sahnelenecek.