Hitit Seramik, sürdürülebilirlik politikaları ile daha yaşanabilir bir gelecek için çalışmalarına devam ediyor.

Hitit Seramik, sürdürülebilirlik politikaları ile daha yaşanabilir bir gelecek için çalışmalarına devam ediyor.

ISI GERİ KAZANIM PROJESİ

 

      Son dönemde küresel piyasalarda yaşanan enerji birim fiyatlarındaki artış, özellikle enerji ağırlıklı süreçlere sahip olan seramik endüstrisi için, maliyet açısından büyük bir rekabet unsuru haline gelmiştir. Özellikle, sadece sınai maliyetlerinin yaklaşık olarak %60’ını kapsayan ve üretimin en temel girdilerinden biri olan enerji, üreticiler açısından üzerinde durulan ve odaklanılan temel konulardan biridir. Bilindiği üzere seramik kaplama malzeme üretim aşamaları; kurutma pişirme ve ortam ısıtma gibi ısıl yoğun süreçler içeren bir üretim şekline sahiptir. Bu süreçlerin temel enerji kaynağı, büyük oranda doğalgazdan elde edilen ısı enerjisidir. Ayrıca çalışan konforu için, ortamlarının ısıtılması ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için de gerekli olan enerji, doğalgazdan sağlanmaktadır.
Son dönemde çevre kirliliğine bağlı olarak, bütün dünyada hissedilen iklim değişikliği, kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların tüketiminin ne kadar dikkat çekici olduğu bilinmektedir. Özellikle karbon salınımına bağlı olarak yoğunlaşan hava kirliliği, işletmelerin sadece maliyet açısından değil, çevre koruma bilinci açısından da enerji kaynağı kullanımlarını dikkate almalarını gerektirmektedir. Hitit Seramik; kapasite, kalite, maliyet ve üretim konularının yanında çevresel boyutta sürdürülebilirlik, misyonu ile hareket etmektedir. Bu misyon çerçevesinde,

    • Enerji tasarrufu
    • Enerji verimliliği

 

Konularına odaklanmaktadır. Özellikle “atık ısı geri kazanım projesi” işletmeye enerji tasarrufu kapsamında dâhil edilmiştir.

Bu projenin işleyişinde;

    • Fırından elde edilen egzoz gazları değerlendirilerek başka bir ısıl süreçte kullanımı sağlanarak yaklaşık %20 doğalgaz tasarrufu sağlanmıştır.
    • Yine fırından elde edilen egzoz gazları kullanılarak sıcak su elde edilmiş, bina ısıtmasında kullanılarak ısınma ihtiyacı giderilmiş, ayrıca günlük kullanım için şebeke suyu ısıtılarak sıcak su ihtiyacı karşılanmıştır.
    • Süreçteki üretim hatları sıcak hava ile ısıtılarak, çalışan konforu sağlanmaya çalışılmıştır.
    • % 20 doğalgaz tasarruf ile birlikte, doğalgaz kaynaklı karbon emisyonunun önüne geçilerek, çevreye verilen zarar minimum seviyeye çekilmiştir.
    • Üretim sürecinde doğalgaz tüketiminin azaltılmasına bağlı olarak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.
    • Seramik üretiminde karbon ayak izi miktarı (Life Cycle Assessment) başka bir deyişle karbon salımı uluslararası standartların altına düşürülerek, yeşil bir politika izleme konusunda lider markalardan biri olma konusunda yerini almıştır.