Kaynak: International Council of Museums (ICOM)

Milletlerarası Müzeler Konseyi (International Council of Museums - ICOM), 1977'den beri her yıl 18 Mayıs tarihinde “Uluslararası Müze Günü” kutlamalarını düzenliyor. Bu sene, 2023 yılı teması olarak belirlenen “Museums, Sustainability and Wellbeing” (Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah) kapsamında gerçekleşecek Uluslararası Müzeler Günü “müzelerin kültür alışverişinin, kültürlerin zenginleşmesinin ve halklar arasındaki karşılıklı anlayış, iş birliği ve barışın geliştirilmesindeki rolü” hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Kaynak: International Council of Museums (ICOM)

Toplulukların refahına ve sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkılarda bulunan müzeler, 2020 yılından beri iklim eylemini desteklemek ve kapsayıcılığı teşvik etmekten sosyal izolasyonla mücadele ve ruh sağlığını iyileştirmeye kadar Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılması için de büyük rol oynuyor. Geçen yıl yaklaşık 158 ülke ve 37.000'den fazla müzenin katıldığı etkinlik 2023’te ise; Sağlık ve Kaliteli Yaşam, İklim Eylemi ve Karasal Yaşam hedeflerine odaklanacak.

Türkiye’de 18 - 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Müzeler Haftası”nda kentte mimari yapısı ve köklü geçmişi ile dikkat çeken müzeleri ve güncel programlarını sizler için derledik:

 


Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Arkeolojinin yanı sıra çağdaş sanatın her alanından etkinliklere yer veren Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara’nın en eski yerleşimlerinden biri olan Kale Meydanı’nda yer alan eski üç Ankara evinin müzeye dönüştürülmesi ile kuruldu. Müze fikri; mühendis, koleksiyoner Yüksel Erimtan’ın yıllar içinde biriktirdiği Roma, Urartu, Hitit ve Bizans dönemine ait arkeolojik eserlerin bir koleksiyon haline dönüşümü ile ortaya çıktı.

Arkeoloji koleksiyonunun yanı sıra süreli sergilere de yer veren Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Günü’ne özel bir etkinlik programı düzenliyor. Programda; “Atık Malzemelerden Hayvan Fosilleri”adlı çocuk atölyesi, yetişkinlere yönelik “Müze Arkeoloji Koleksiyonu Rehberli Turu” ve Maçka Sanat Galerisi iş birliğinde 29 Nisan – 3 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenen “Neredeyiz” adlı sergi yer alıyor.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde düzenlenen etkinlik programları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Eskişehir’in tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alan Odunpazarı Modern Müze (OMM), Türkiye’den ve dünyadan çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları ve atölye çalışmalarının yapıldığı bir buluşma noktası. Müze kuruluşundan itibaren düzenlediği eğitim programları, atık azaltımına yönelik ve kaynakları bilinçli kullanma gibi politikaları ile sürdürülebilirlik konusunda gezegeni korumak için adımlar da atıyor.

Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından tasarlanan OMM, mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından hayata geçirildi. OMM, müze ve kültürel miras alanlarında dünya çapında önemli girişimleri öne çıkarmak ve onurlandırmak amacıyla İngiltere’de düzenlenen “18th Museums + Heritage Awards” (Müze ve Kültürel Miras Ödülleri) kapsamında “Yılın Uluslararası Projesi > £1m” ödülünün de sahibi.

OMM’un güncel sergi programında ise ulusal ve uluslararası 38 sanatçının farklı disiplinlerden üretimlerini bir araya getiren “Yas ve Haz” adlı sergi var. Amerikalı sanatçı Bill Viola’nın “Sal” adlı eser yerleştirmesinin de eşlik ettiği sergi, 30 Temmuz 2023 tarihine kadar görülebilir.

OMM’da gerçekleşen güncel sergi, etkinlik ve eğitim programlarına buradan ulaşılabilir.

 


İstanbul Modern (Fotoğraf: Cemal Emden)

İstanbul Modern

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında Karaköy’de kapılarını açan İstanbul Modern, aynı konumda yer alan yeni müze binası ile ziyarete açıldı. Müze, dünyadaki simge kültür sanat kurumları ve müzelerin mimarisinde imzası olan Renzo Piano Building Workshop (RPBW) tarafından tasarlandı.

Farklı disiplinlerden sergi ve programlara alan açan beş katlı müzenin zemin katında; kafe, mağaza, kütüphane, bilgilendirme noktaları ve eğitim atölyeleri için tasarlanan mekânlar yer alıyor. Binanın birinci katında fotoğraf galerisi, kısa süreli sergi salonu, eğitim ve etkinlik odaları bulunurken yine aynı katta Boğaz ve Tarihi Yarımada manzarasına sahip terasıyla restoran konumlanıyor. Müzenin koleksiyon ve süreli sergi salonları ise ikinci katta yer alıyor.

Sanatseverlere çok yönlü bir deneyim alanı sunan müze, her perşembe saat 20.00’ye kadar açık ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. İstanbul Modern’de düzenlenen sergi ve etkinlik programları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Pera Müzesi

Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından 2005 yılında hayata geçirilen Pera Müzesi, nitelikli ve geniş yelpazede kültür ve sanat hizmetleri sunmak amacıyla kurulmuş özel bir müze. Kurulduğu günden bu yana Beyoğlu’nun simge yapılarından biri olarak anılan Pera Müzesi, 1983 yılında mimar Achille Manoussos tarafından İstanbul’un Tepebaşı semtinde inşa edildi. İlerleyen dönemlerde ise Mimar M. Sinan Genim tarafından tümüyle elden geçirilerek çağdaş donanımlı bir müzeye dönüştürüldü.

Pera Müzesi içerisinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait çeşitli koleksiyon sergileri yer alıyor. Bunlar; Osman Hamdi Bey’in meşhur “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı eserinin de yer aldığı “Oryantalist Resim” koleksiyonu, farklı uygarlıkların ekonomik, kültürel ve toplumsal dinamiklerine ağırlık ve ölçü aletleri aracılığıyla ışık tutan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyonu ve Kütahya çiniciliğinin gelişimi hakkında izleyiciye genel bir fikir veren “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonu.

Dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini de sanatseverlerle buluşturan Pera Müzesi, yıl içerisinde ulusal ve uluslararası birçok süreli etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Müze’nin güncel programında yer alan “Zamane İstanbulları” adlı sergi, 11 fotoğrafçının İstanbul sokaklarından manzaraları farklı temalar eşliğinde izleyiciyle buluşturuyor. Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım S. Güngörün, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol ve Cansu Yıldıran’ın işlerinden oluşan fotoğraf sergisi, 17 Eylül’e kadar Pera Müzesi’nde görülebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00 - 19.00, Pazar günleri 12.00 - 18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00 - 22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir. Pera Müzesi’nde düzenlenen etkinlik ve sergilere buradan ulaşılabilir.

 


Baksı Müzesi

Baksı Müzesi

Bayburt’un Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kurulan Baksı Müzesi, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2010 yılında hayata geçirildi. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla ise Baksı Müzesi, geleneksel sanat ile çağdaş sanatı buluşturarak kültürel bir etkileşim merkezi yaratmayı ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Baksı Müzesi ana sergi salonu, depo müze, kütüphane - konferans salonu ve atölyeler olmak üzere toplam dört ana bölümden oluşuyor. Periyodik sergilere yer verilen ana sergi salonunda, güncel sanat ve tasarıma ilişkin çalışmalar bulunuyor. Halk resmi, camaltı ve işleme koleksiyonu, yazı resimler, şifa taşlar, alemler, taş baskılar, çömlek ve seramikler, ehramların yer aldığı müzenin kendi koleksiyonları ise Depo Müze adlı bölümde sergileniyor. Baksı Müzesi ayrıca unutulmaya yüz tutmuş el işi, dokuma gibi yöresel sanatlara yönelik atölye etkinlikleri de düzenleyerek bölge halkıyla sürekli bir etkileşim sürdürüyor.

Baksı Müzesi, pazartesi günleri dışında her gün 10.00 - 19.00 saatleri arasında gezilebilir. Müze’de düzenlenen etkinlik ve sergi programları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


İstanbul Sinema Müzesi

İstanbul Sinema Müzesi

Yeşilçam filmlerinin nostalji dolu sahnelerini izleyicilerle buluşturan Atlas Pasajı, 2019 yılında restorasyon çalışmasına girerek günümüzde İstanbul Sinema Müzesi olarak sinemaseverleri ağırlıyor. Üç kattan oluşan müzenin ilk iki katı daimi müze olarak faaliyet gösteriyor. Müze içerisinde pek çok film afişi, oyuncu balmumları ve yönetmenlere ait kişisel eşyalar yer alıyor. Geçici sergilere ev sahipliği yapan müzenin üçüncü katında ise yakın zamanda sanatseverlerle buluşan Steve McCurry’nin “Fotoğrafçı” adlı sergisi bulunuyor.

İstanbul Sinema Müzesi, pazartesi hariç her gün 11.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze’nin programları hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.

 


Elgiz Müzesi

Elgiz Müzesi

Eski adıyla Proje4L olarak bilinen Elgiz Müzesi, 2001 yılında koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından İstanbul, Maslak’ta kuruldu. Müzeye ait olan ve süresiz sergilenen “Elgiz Koleksiyonu’ndan Bir Seçki”, 2013 yılında IFEMA Amigos de ARCO Madrid tarafından Uluslararası Koleksiyonerlik Ödülü aldı. Elgiz Müzesi 2015 yılından itibaren Global Private Museum Network’un kurucu üyesi ve Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) üyesi.

Kendi koleksiyonu dışında birçok sergi ve etkinliklere de ev sahip yapan Elgiz Müzesi, salı - cuma günleri 10.00 - 17.00, cumartesi günü ise 10.00 - 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze’de düzenlenen sergi ve etkinlik programları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Müze Evliyagil

Müze Evliyagil

Ajanstürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Evliyagil tarafından kurulan Müze Evliyagil, 2008 yılında Ankara’da hayata geçirildi. Üç kata yayılan binası ile müze; sanat eserlerinin sergilendiği alan, heykel bahçesi, film salonu ve kütüphaneden oluşan bir kültür kompleksi ile iç içe yer alıyor. Müzenin İstanbul Beyoğlu’nda “Evliyagil Dolapdere” adıyla bir şubesi de bulunuyor.

Müze, her yıl belirli dönemlerde süreli sergilere ve projelere ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Beral Madra’nın üstlendiği “Sanat Umudun En Yüksek Biçimidir” adlı sergi, müzenin güncel sergileri arasında. Müze Evliyagil ve PAPKO koleksiyonlarından seçilmiş eserleri bir araya getiren sergi, 16 Temmuz 2023 tarihine kadar görülebilir.

Müze Evliyagil, Perşembe - Pazar günleri, saat 11.00 - 17.00 arası ziyaret edilebilir. Müze’de düzenlenen sergi ve etkinlik programlarına buradan ulaşılabilir.

 


Yapı Kredi Müzesi

Yapı Kredi Müzesi

Yapı Kredi Müzesi, 1992 yılında Yapı Kredi bünyesinde, Kültür Bakanlığı’na bağlı özel bir müze olarak kuruldu. 2021 yılında “Uluslararası Müzeler Günü”nde yenilenen yüzüyle kapılarını ziyaretçilere tekrar açan Müze, kültürel mirasın bakımı, korunması ve kitlelere güvenle ulaştırılması amacıyla koleksiyon yönetimi ve ziyaretçi yönetimi üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Yapı Kredi Müzesi’nin koleksiyonları, nümismatik ve etnografik eserler olmak üzere iki ayrı bölümde yer veriliyor.

Yapı Kredi Müzesi, haftanın yedi günü ziyarete açık ve girişler ücretsiz. Müzenin koleksiyonları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Türkiye İş Bankası Müzesi

Türkiye İş Bankası Müzesi

2007 yılında İstanbul, Eminönü’nde, Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, kurum tarihinin yanı sıra Cumhuriyet’in iktisadi tarihini, bankacılığın gelişme aşamalarını Türkiye İş Bankası koleksiyonunda yer alan çeşitli fotoğraf, belge ve objelerle aktarıyor. Müze; kurum tarihi sergisi, iki kasa dairesi ve süreli sergi alanından oluşuyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi’nin, içinde bulunduğu binanın birinci katına yayılmış koleksiyonundan oluşan kalıcı sergisi yıl boyu ziyaretçilere açık. Süreli sergilere ev sahipliği de yapan müzede Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle hazırlanan “Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları” adlı sergi yer alıyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00 - 18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir. Müze programı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.

 


Agnes Denes, Manifesto ve Yaşayan Piramit, 2015 - 2022, Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi

Dünyaca ünlü birçok sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi, 1988 yılında Sakıp Sabancı tarafından tarihi Atlı Köşk binasının müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne bağışlandı. 2002 yılında ziyarete açılan Müze'nin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilerek, teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuştu. Zengin hat ve resim koleksiyonunu içinde barındıran Müze, kapsamlı uluslararası geçici sergileri, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir müzecilik ortamı sunuyor.

Müze’de yer alan güncel sergiler arasında Agnes Denes’in SMM bahçesinde konumlanan “Yaşayan Piramit” adlı mekâna özgü yerleştirmesi ve Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nun devamı niteliğindeki “Modernizmin İzinde Türk Resmi” adlı sergi yer alıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir. Salı günleri 10.00 - 18.00 saatleri arasında ise müzeye ziyaretler ücretsiz. Müzenin güncel programları hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 


İstanbul Resim Heykel Müzesi

İstanbul Resim Heykel Müzesi

Türkiye’nin ilk plastik sanatlar müzesi olan İstanbul Resim Heykel Müzesi,1937 yılında
Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde kuruldu. Günümüzde Tophane semtindeki Antropo No:5’te faaliyetlerine devam eden yapı, mimar Emre Arolat’ın projesi ile müzeye dönüştürüldü.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı olan kurum, Geç Osmanlı’dan 20. yüzyılın sonuna uzanan koleksiyona kadar birçok esere ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Resim Heykel Müzesi, “Uluslararası Müze Günü”nü “MSGSÜ Opera Anasanat Dalı Türk Bestecileri Konseri” ile kutluyor. Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM “Avrupa Müzeler Gecesi” etkinliği kapsamında saat 23.00’e kadar ziyarete açık olacak Müze’ye saat 17.00’den sonra ise tüm girişler ücretsiz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.