International Council of Museums (ICOM)

1977 yılından bu yana her yıl Uluslararası Müzeler Günü'nü düzenleyen Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM), 2024 yılının temasını “Museums for Education and Research” (Eğitim ve Araştırma için Müzeler) olarak belirledi. Seçilen tema, kültür kurumlarının bütünsel bir eğitim deneyimi sunmadaki rolünün önemini ortaya koyarken daha bilinçli, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya mesajı veriyor.

Günümüzde müzeler; merakı, yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi teşvik eden dinamik eğitim merkezleri olarak hizmet vermekte. 2024 yılında müzelerin araştırma alanındaki katkılarının ve yeni fikirlerin yayılması için sağladıkları platformun etkileri ise yadsınamaz. Sanat ve tarihten bilim ve teknolojiye kadar müzeler, bugün eğitim ve araştırmanın bir araya gelerek dünyayı kavrayışımızı şekillendirdiği hayati mekânlar olarak işlev görüyor.

Uluslararası Müzeler Günü, 2020'den beri Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne destek veriyor. 2024 yılında odaklandığı konular ise şöyle: Kapsayıcı ve eşitlikçi nitelikli eğitimin sağlanması ve herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatlarının teşvik edilmesi (Hedef 4 - Nitelikli Eğitim), Dayanıklı altyapı inşa etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve inovasyonu teşvik etmek (Hedef 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı).

Türkiye’de 18 - 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Müzeler Haftası”, tema kapsamında kurgulanan pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Güncel programlarıyla öne çıkan müzelerin etkinliklerini sizler için derledik:

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde “Müzeler Haftası”

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, 18 Mayıs Cumartesi günü Atölye Pikolo tarafından düzenlenen “Benim Müzem” adlı etkinlikle çocuklara müzenin tarihi yapısını keşfetme fırsatı sunacak. Atölye kapsamında mimarlık disiplinini çocuklarla tanıştıracak ve “Bir bina nasıl oluşturulur?”, “Mekân ve malzeme arasında nasıl bir ilişki vardır?” gibi sorular üzerine kısa bir sohbet edilecek. Ardından, çocuklar tasarımın yapı taşlarından “renk ve doku”yla ilişki kurarak Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binasını gündelik malzemelerle yeniden tasarlayacak.

Atölye hakkında detaylı bilgiye Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.


 

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde “Müzeler Haftası”

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü’ne özel, 7-10 yaş arası çocuklar için eğitim atölyesi düzenliyor. “Katmanlı Müzeler” isimli atölyede çocuklar, müze kavramını tartışacak, çeşitli müze türlerini tanıyacak ve ardından inceledikleri müze türlerinden yola çıkarak çeşitli malzemeler ile kâğıttan bir rölyef çalışması gerçekleştirecek.

Kayıt ve detaylı bilgi için Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


 

OMM’da “Müzeler Haftası”

Odunpazarı Modern Müze (OMM) Müzeler Haftası'nı "Kim Mihri" belgeseli ve çocuklara özel düzenlenen resim atölyesiyle kutluyor.

Türkiye'de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ressam Mihri Hanım'ın yaşamını odağına alan "Kim Mihri" belgeseli, 18 Mayıs Cumartesi günü, saat 18.00’da izleyicilerle buluşuyor. 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Belgesel, 4. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Jüri Özel Ödülü ve Boston Türk Festivali'nde En İyi Belgesel Seyirci Ödülü'nü kazanan "Kim Mihri", ressam Mihri Hanım'ın 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İstanbul'unda başlayıp Roma, Paris ve New York'a uzanan yolculuğunu anlatıyor. Müzeler Haftası'na özel etkinlikte gösterimin yanı sıra belgeselin yapım ekibinden Berna Gençalp, Yonca Ertürk ve Berat İlk'in katılımıyla bir söyleşi de gerçekleşecek.

Bu özel hafta kapsamında OMM’da düzenlenen “Müzede Resim Yapıyorum Atölyesi” ise, 7-14 yaş aralığındaki çocukları 19 Mayıs Pazar günü ağırlayacak. Katılımcılar; "İki Güneş Altında" sergisinde yer alan Seyhun Topuz'un “Mavi Düğüm” adlı eserinden aldıkları ilhamla sergi alanında toplanıp kendi yaratıcı yorumlarını ortaya koyacak.

Programlar hakkında ayrıntılı bilgiye OMM’un web sitesinden ulaşabilirsiniz.


 

Pera Müzesi’nde “Müzeler Haftası”

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Müzeler Haftası'nı Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (DFF) iş birliğiyle gerçekleşen film seçkisi ve çocuklar ile öğretmenlere özel olarak düzenlenen resim atölyesiyle kutluyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları (Pera Film), DFF’in “Everything is film, and film is everything” (her şey film ve film her şey) mottosundan yola çıkarak isimlendirilen programda, enstitü küratörleri tarafından seçilen ve Almanya sinemasının farklı dönemlerine ışık tutan dört film yer alıyor. Almanya sinemasının klasik ve çağdaş örneklerinin yanı sıra dünya sinemasının önemli eserlerine, sinema tarihine ışık tutan belgesellere, deneysel filmlere uzanan geniş bir koleksiyona sahip olan DFF koleksiyonundan “O” (1966), “Mädchen in Uniform” (1931), “Opera Binasında Yangın” (1930) ve “Zayıf Nokta” (1975) adlı filmler, “her şey film” programı kapsamında Pera Müzesi Oditoryumu’nda sinemaseverlerle buluşacak. 15 Mayıs’ta başlayan program, 1 Haziran’a kadar Pera Müzesi Oditoryumu’nda gösterilecek.

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Uluslararası Müzeler Günü’ne özel çocuklar için “Müzenin Dışından Tablonun İçine”, öğretmenlere yönelik ise “Öğretmenler için Müzede Drama” isimli yüz yüze atölyeler düzenliyor. Her yıl 18-24 Mayıs arasında kutlanan Müzeler Haftası’nın başlangıcı Uluslararası Müzeler Günü’ne özel tasarlanan 2 farklı atölyede; çocuklar için Osman Hamdi Bey’in izinde müze yolculuğuna çıkacakları bir kolaj atölyesi düzenlenirken, öğretmenler ise müzede yaratıcı drama yönteminin kullanıldığı eğlenceli ve etkileşimli bir aktiviteye dâhil oluyor.

Programlar hakkında ayrıntılı bilgiye Pera Müzesi’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.