Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1985 yılından beri her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün (World Architecture Day) 2024 yılı teması, “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek” olarak belirlendi. Bu tema, genç mimarların kentsel planlama ve geliştirmede oynadıkları rolü öne çıkarırken, onları sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan katılımcı süreçlere dahil etmeyi amaçlıyor.

Bu yıl, özellikle dayanıklı kentsel ekonomilerin geliştirilmesine vurgu yapan, kentlerin yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalarla büyümesi ve gelişmesini hedefleyen WAD 2024’ün odak noktaları arasında, enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir malzemeler ve sürdürülebilir hareketliliğin teşviki yer alıyor. Dış kaynaklara bağımlılığı azaltarak çevre dostu şehirler yaratmayı amaçlayan bu girişimlerin yanı sıra genç mimarların bu süreçte; dayanıklı ve sürdürülebilir kentsel ortamlar oluşturmak, sosyal adalet ve sürdürülebilir uygulamaları savunmak, kentsel planlama süreçlerine katılmak, mevcut yapıların yeniden kullanımını teşvik etmek, dairesel ekonomi ve sürdürülebilir inşaat uygulamalarını benimsemek gibi konularda kritik rol oynadığına vurgu yapılıyor.

Genç zihinlerin yenilikçi fikirlerinden yararlanmayı amaçlayan Dünya Mimarlık Günü 2024 kutlamalarında, gençlerin liderliğinde toplulukları dönüştüren ve kentsel yaşam koşullarını iyileştiren başarılı projeler sergilenerek, katılımcı kentsel tasarımın öneminin altı çizilecek. Bu kapsamda, Türkiye genelinde Ekim ayı boyunca gerçekleşecek mimarlık etkinliklerini Hitit Mod okurları için derledik…



The Rise of Robotic Spaces Konferans ve Çalıştayı


Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "The Rise of Robotic Spaces: A speculative laboratory of architecture" başlıklı konferans ve ardından düzenlenecek beş günlük çalıştay, 30 Eylül - 4 Ekim 2024 tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu, Beşiktaş’ta yapılacak. İnsan-robot etkileşimi için geleceğin mekânları, Android robotların ve cyborgların günlük yaşamdaki yükselişi ve karma kullanımlı, insan dışı alanların spekülatif tasarımlarının; tartışmalar, eskizler ve mimari modeller aracılığıyla ele alınacağı uygulamalı çalıştay, kayıt yaptırmak şartıyla herkese açık olarak düzenleniyor.



3. Kayseri Mimarlık Festivali: Yeniden Anlatılan Hikâyeler


TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından 3-5 Ekim 2024 tarihlerinde üçüncüsü düzenlenecek olan Kayseri Mimarlık Festivali’nin bu yılki teması “Yeniden Anlatılan Hikâyeler” olarak belirlendi. Temaya odaklanan proje ve araştırmalarını paylaşacak konuşmacılar arasında Ahmet Sezgin, Cem Sorguç, Chen-Yu Chiu, Christele Harrouk, Elif Çelik, Hayriye Sözen, Kadir Uyanık, Kim Seunghoy, Melis Cankara, Melis Varkal, Merve Gedik, Mucip Ürger, Nevzat Sayın, Zeynep Eres ve Zeynep Hagur yer alıyor. Sevince Bayrak’ın küratörlüğünde gerçekleşecek festival, bu yıl temaya uygun olarak, yakın zamanda yeniden işlevlendirilmesi gündemde olan Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü’nde yer alan Makine ve Bakım Atölyesi’nde düzenlenecek.



Mimarlık Haftası 2024: “Açık Ofis”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Mimarlık Haftası kapsamında, öğrenciler, yeni mezun mimarlar ve serbest mimarlık büroları arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla “Açık Ofis” temalı mini toplantılar düzenliyor. 7-12 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, duyuruya başvuran belirli sayıda öğrenci ve yeni mezun mimar, gönüllü mimarlık bürolarında misafir edilerek tanışma, büro tanıtımı ve soru-cevap gibi 20-30 dakikalık sohbetlere katılma fırsatı bulacak.



Çöp Tepeleri ve Atıklar, Mimarlığın Oluş(ama)ma Anlatıları

Salt, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Çöp Tepeleri ve Atıklar, Mimarlığın Oluş(ama)ma Anlatıları” başlıklı sergi projesine 20 Ekim 2024 tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. 2023-2024 güz dönemi lisans üçüncü sınıf ve diploma stüdyolarından çıktıların yer aldığı proje, İzmir Harmandalı Çöplüğü ile İzmit Körfezi’ndeki dolgu alanı üzerinden günümüz mimarlık pratiklerini sorgulamayı amaçlıyor. Atığın, artanın, arda kalanın yığınlaşması ve yaygınlaşmasına dair araştırmaları içeren proje, mimarlık disiplini ile aşırı tüketim davranışları arasındaki ilişkileri odağına alıyor. Stüdyo çıktıları, aşırı tüketim davranışlarının genel geçer kabullere dönüştüğü, sürekli krizlerin yaygın koşul hâline geldiği bir bağlamda mimarlığın pozisyonunu araştırıyor.



1. Adana Mimarlık Festivali


Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelmesi planlanan Adana Mimarlık Festivali’nin ilki bu yıl 24-26 Ekim tarihleri arasında Çırçır Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Küratörlüğünü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Sönmez’in üstlendiği festivalde günümüzde yaşanan kırılmalar, değişimler ve fırsatlar karşısında, mimarların, sanatçıların ve tasarımcıların benimsediği düşünsel ve pratik stratejilere odaklanılarak, bugünü ve geleceği biçimlendiren stratejiler ve çözümler tartışılacak. Mimarlığın farklı alanlarından ve farklı disiplinlerden konuşmacıların yer alacağı festivalde sunumlar, paneller, çalıştaylar, sergiler ve konserler gerçekleştirilecek.