6. Mardin Bienali: “Daha Uzaklara” Bakıyor!
Alman Karargâhı. Kaynak: Mardin Bienali
Mardin’i çağdaş sanatın merkezlerinden birine dönüştürmek, bölgeye sanatın dili üzerinden yeni yaklaşımlar, kazanımlar sağlamak amacıyla düzenlenen Mardin Bienali’nin 6. edisyonu, 10 Mayıs - 10 Haziran 2024 tarihleri arasında Ali Akay’ın küratörlüğünde gerçekleşiyor. 2010 yılından bu yana Mardin Sinema Derneği ev sahipliğinde yapılan bienal, sanatçıların yaşama dair mesajlarını sunmasının yanı sıra bölgede var olan sanatsal birikim ve üretimin görünürlüğüne de katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bienal, Mardin’in hem mimarisi ve kültürünü içinde barındıran tarihi mekânlarında hem de gündelik hayatın sürdüğü yerlerde sanatseverleri ağırlıyor.
Develi Han. Kaynak: Mardin Bienali |
6. Mardin Bienali, “Daha Uzaklara” başlığı altında günümüzde yaşanan sanatsal, siyasi ve sosyolojik sorunların ötesine nasıl geçebileceğimiz hakkında sorular soruyor. Acının yokluğuyla bedensel ve ruhsal dinginliğe ulaşma anını ifade eden Epikürcü “katastema”* kavramından esinlenerek varlıklar arasında müzakereci bir demokrasinin olanaklarını sorguluyor. Bienal, ziyaretçileri mevcut zorlukların ötesini hayal etmeye davet ederek birlikte var olabilmeyi teşvik ediyor.
Hiç birini yadsımadan ve sürekli bir şekilde bunlarla mücadeleyi sürdürerek bu sorunların üzerinden, nasıl bıkmadan ve mücadeleyi bırakmadan geçerek, bunları aşabiliriz ve daha “uzakları” hayal etmeyi öngörebiliriz?
Doğaya, kültüre (antroposen ve kapitalosen), bitkilere, hayvanlara ve başka insanlara, etnik kökenlere, milletlere, sınıflara, bölgelere post-kolonyal ve feminist, kesişimsel, de-kolonyal yapıbozum bağlamında ırkçılığa karşı mücadeleyi nasıl “birlikte var olma haline çevirebiliriz? Özellikle dünyasal güncel durumdan nasıl çıkabiliriz ve canlılar arasında “müzakereci bir demokrasiyi” (insani olduğu kadar diğer canlıları da bir “Şeylerin Parlamentosu” fikrinde) nasıl iletişime sokabiliriz? Bugün toplumlardaki aile ilişkilerindeki (tek ebeveynli aileler, birden çok süre giden evlilikler ve bunlardan doğan çok çocuklu aileler, kan bağı olmayan aile ilişkilerindeki artış) ve teknolojik (yapay zeka, dünyasal, robotlaşma ve enfortmatikleşme) değişim ve dönüşümleri nasıl örgütleyebiliriz? Sanatsal gözlem, düşünce ve yaratım aracılığıyla bu sorunları merkezine alan 6. Mardin Bienali, adım adım yürünecek topraklarda daha uzakları hedefleyerek bu zorlukların üzerinden geçmeyi ve mevcut dönemi nasıl aşabileceğimizi düşünmeye odaklanıyor.
6. Mardin Bienali Sanatçıları. Kaynak: Mardin Bienali |
40’ın üzerinde sanatçıyı ağırlayan bienalde; Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Allan Sekula, Aslı Çavuşoğlu, Ayşe Erkmen, Bouchra Khalili, Brice Dellsperger, Bruno Serralongu, Büke Uras, Cevdet Erek, Claire Fontaine Kolektifi, Claude Closky, Erik Bullot, Esma Ertel ve Murat Ertel, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol, İnci Eviner, İnci Furni, İrem Günaydın, Laurent Grasso, Le Peuple Qui Manque Kolektifi, Liam Gillick, M/M (Michael Amzalag ve Mathias Augustyniak), Michele Ciacciofera, Mika Rottenberg, Nasan Tur, Nil Yalter, Özlem Altın, Rafael Lain - Angela Detanico, Sarkis, Serkan Özkaya, Seza Paker, Tarek Atoui, Ugo Rondinone, Thierry Kuntzel, Ulay (Frank Uwe Laysiepen), Victor Burgin, Yıldız Moran ve Yüksel Arslan gibi isimler yer alıyor.
Direktörlüğünü Döne Otyam ve Hakan Irmak’ın yaptığı bienalin danışma kurulunda; Paolo Colombo, Fırat Arapoğlu, Ayşegül Sönmez ve Mardin Sinema Derneği’nin adına Mehmet Hadi Baran ile Mehmet Sait Tunç bulunuyor. Bienalin Mardin’den beslenen yenilikçi bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Döne Otyam, kentin farklı mekânlarına yayılacak bienalin, günümüz dünyasının can alıcı sorularına ve sorunlarına çağdaş sanatın diliyle yeni yaklaşımlar, yorumlar getireceğinin altını çiziyor.
6. Mardin Bienali’ne dair güncel gelişmeleri web sitesinden takip edebilirsiniz.
* Katastema, Epikür için acının ortadan kalktığı ve böylece beden ve ruhun dinginliğe ulaştığı an olarak adlandırılmaktadır.